Waarom BMI Hijsgereedschap?
Levertijd 2 werkdagen na betaling
Gratis verzending vanaf € 500,-
Wij staan garant voor goede service
Ruim assortiment, met vele topmerken
Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
Jarenlange hijs- en hefervaring
Wij denken met u mee!

"Een betrouwbare partner voor verhuur en verkoop van hijsgereedschap!"

Kalibratie

Kalibreren is het bepalen van de metrologische karakteristieken van een instrument. Dit gebeurt door een directe vergelijking met (meet) standaarden. Daarbij wordt een kalibratiecertificaat uitgegeven en (meestal) een kalibratiesticker geplakt. Op basis van deze informatie kan een gebruiker bepalen of het instrument geschikt is voor de desbetreffende toepassing.

Een weegschaal kalibreren of ijken, twee begrippen die vaak met elkaar worden verward. Kalibratie van elektronische weegschalen geschiedt semi-automatisch (met een extern kalibratiegewicht) of volledig automatisch (met een intern kalibratiegewicht), afhankelijk van de constructie van de weegschaal. 
Kalibratie kan zowel bij ijkwaardige weegschalen als bij weegschalen die niet voor handelsdoeleinden zijn gemaakt, geschieden. 

Het ijken van een weegschaal is meer dan kalibreren alleen; dit kan uitsluitend bij weegschalen die voldoen aan de metrologiewet. 
Hierbij worden wettelijke, internationale keuringseisen gehanteerd, zoals de maximale afwijking van het gewicht. De weegschaal wordt daarbij voorzien van een ijkmerk en de toegang tot de elektronika (of het mechaniek van de ouderwetse mechanische weegschaal) is verzegeld.
Het zegel mag uitsluitend worden verbroken en opnieuw aangebracht door daartoe bevoegd en gekwalificeerd personeel.